[« Назад]  [Съдържание]  [Напред »]       [публикуване на обява за жилище]

11. ИЗБОРЪТ НА ДОМ - ЖИТЕЙСКА ФИЛОСОФИЯ И СТИЛ НА ЖИВОТ

11.1. В СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ИЛИ ПОД НАЕМ

Изборът между това дали да се купи жилище или да се ползва под наем се влияе от редица фактори.

Фактори, влияещи върху избора на жилище:

Местоположение

Област, Район, Селище, Квартал, Инфрастуктура, Транспорт, Наличност на обслужване: административно, търговско, медицинско, учебно, банково, и др.

Екстериор на сградата

Тип строителство, Година, Състояние на сградата, Поддръжка, Паркинг, и др.

Интериор на сграда

Наличие на асансьор, Обезопасеност, Охрана, Наличие на гараж, и др.

Детайли на жилището

Големина, Етаж (и), Видове помещения, Разпределение, Състояние, Вид дограма и подова настилка, ТЕЦ, Изложение, Изглед, Самостоятелност, Дизайн, Екстри, Вид на общите части, Съседи, и др.

Финансови фактори при покупка

Цена, Договаряне, Разсрочено плащане, Заплащане на държавните и нотариални такси, Тежести върху имота, и др.

Финансови фактори при наеми

Стойност на наема, Продължителност на договора, Предплата, Депозит, Стойност на консумативите, и др.

Отделната личност има изградена своя представа за собствено жилище - вид, площ, интериор, и т.н. Влияние оказва възрастта, упражняваната професия, социалното положение, стилът на живот, организацията на свободното време, психологическата характеристика на индивида и на семейството му, нуждите, възможностите, желанията, модата, и др.

Освен това различните нации, отделните подкултури на малцинствените групи в дадена държава, имат свои стойностни критерии. И още - хората от града и селото също по различен начин си представят собствения дом.

В крайна сметка решаваща роля изиграва семейството с възприемането на живота като цяло и окончателният избор се оформя от финансовите възможности.

Някои от Купувачите обикновено се ръководят от желанието си да се устроят постоянно в даден район или да вложат инвестиции в недвижим имот с цел в бъдеще да се извлекат дълготрайни финансови ползи.

Други предпочитат да си построят жилище заради възможността сами да изберат желаната от тях архитектура. В този случай особено важен е подборът на подходяща строителна фирма, която да осъществи проекта. Определящи при този избор са професионалният опит на строителя, неговите делови контакти със специалисти от бранша, гаранциите, които може да даде за качеството на използваните материали и за строителната дейност, сроковете за изпълнение на обекта и условията на плащане. Построяването на дом е свързано с повече време и средства в сравнение със закупуването на готово жилище.

А какво предполага наемането на жилище? Плаща се многократно по-малка първоначална сума, отколкото при покупка (по-малко разходи в краткосрочен план). Финансовите задължения са насочени главно в заплащане на наема и консумативите.

Наемането на жилище дава възможност и за лесна смяна на местонахождението: при увеличаване на наема, при нужда от по-голяма площ, при смяна на работното място, и т.н. Наемателят има и по-малка отговорност от собственика, защото той не е задължен да се грижи за поддръжката и ремонта на жилището, както и за неговите данъци.

Недостатъците при ползването на жилище под наем са свързани предимно с възможността за евентуална внезапна промяна в стойността на наема или с проявено неразбиране между Наемателя и Наемодателя.

В практиката на западните държави се е наложило убеждението, че ако размерът на наема е по-малък от разходите за притежаването на жилище след заплащането и на всички данъци, то наемната форма е по-доброто финансово решение. Тук обаче не се отчита възможността за нарастване стойността на жилището или за увеличаване на наема.

11.2. ИЗИСКВАНИЯ НА ВЗИСКАТЕЛНИТЕ КЛИЕНТИ ПРИ НАЕМАНЕ ИЛИ КУПУВАНЕ НА ЖИЛИЩЕ

На практика често се случва Собственикът, с цел увеличаване значително на своите приходи, да желае да отдаде жилището си под наем или да го продаде обезателно на богат клиент, но без да е направил реална преценка на своя имот. На тази база често в практиката стават големите разминавания между предлагането и търсенето.

Платежоспособният клиент, независимо дали е българин или чужденец, избира жилище (наем, покупка) като поставя високи изисквания:

Имотът да се намира в престижен, добре поддържан квартал, да е в близост до детски площадки и зелени площи, далеч от шумотевица и автомобилен поток.

Ако е селски имот или вила, инфрастуктурата да е много добра, поддържана целогодишно. Особено ги привличат планинските райони с просторна панорама към хълмове и върхове с девствени гори, в близост до чиста река или друг воден басеин – язовир, минерални извори и др.

Външният вид на сградата да е представителен, входът - добре поддържан, обезопасен по определен начин (или с портиер), модерен асансьор с добра хидравлика и електроника. Чужденецът задължително се интересува и какви хора живеят там - професии, социален статус.

Жилището да е на желан от тях етаж, да се намира на разстояние от околните сгради (да нямат възможност съседите да поглеждат). Изгледът да е добър, просторен - към зеленина, планина, водни площи, и т.н.

Обичащият лукса иска отделна спалня за всеки член от семейството, а понякога и за стая-кабинет. Уютният и модерен интериор е задължителен. Мебелите – нови или изкусно реставрирани стари.

Банята и тоалетната са помещенията, към които интересът е голям. Към тях се предявяват високи изисквания. Обзавеждането и оформлението им трябва да е осъществено със съвременни технологии и с модерен дизайн. Ако клиентът е семеен, в жилището следва да има поне два отделни санитарни възела.

Кухнята е другото много важно помещение. Предпочита се тя плавно да прелива в трапезарията и хола, да е с удобна маркова мебел и съвременна вградена техника.

Жилището да е обезопасено с блиндирана входна врата, алармена система, свързана със СОТ.

Купувачите (наемателите) се интересуват от наличие на топло и хидроизолация на жилището. И не на последно място - от монолитен и добре обезопасен гараж или място за паркиране.

Нашият народ си има своя мъдрост: „За да получиш,

тряба да дадеш.“ Вложете в подобряване на интериора и ще постигнете крайната си цел.

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ

Платежоспособният клиент не наема или купува жилище, в което ще се наложи да ремонтира, освежава, модернизира или да довършва строителство.

11.3. ФАКТОРИ, ОПРЕДЕЛЯЩИ ЦЕНАТА НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ

Много често граждани, които желаят да решат жилищния си проблем като закупят жилище или парцели за строителство или да вложат парите си в недвижима собственост, си задават въпроса дали е реална цената на избрания от тях имот. На пазара изобилстват оферти на имоти с приблизително еднакви основни характеристики, но с различни цени.

Цената е функция на търсенето и предлагането, но въпреки това могат да се разгледат фактори, които влияят при определяне й, както в дадено населено място, така и в национален мащаб.

Въздействие върху цените на квадратен метър жилищна площ оказват:

Местоположението на имота – района. Според специалистите това е най-важният фактор. На Запад съществува изразът: ”Цената на имота се определя от трите ”М” - Място, Място и Място.” И у нас решаващ е районът: централна част или отдалечен краен квартал, екологично чисто място или силно замърсено от автомобилен поток кръстовище или булевард. Като възпиращ момент тук е липсата на перспектива за развитие в краткосрочен план.

Видът на строителството, завършеността и качеството - също е от първостепенно значение при определяне на цената. Монолитното строителство е значително по-скъпо от панелното. При пълна завършеност (“до ключ”) на жилището цената е значително по-висока, отколкото при завършеност на замазка и шпакловка, водни и елинсталации “до тапа”. Вече изключително внимание се обръща на качеството на строителните работи, състоянието на общите части, наличието на допълнителни екстри (изолация, климатизация, охрана, паркинг места и др.)

Инфраструктурата и комуникациите. При равни други условия продажната цена на топлофицирано жилище или на намиращо се до редовен, добър и разнообразен транспорт, до търговски, медицински или учебен комплекс, и др. е по-висока. Обръща се внимание на състоянието на ВиК и елмрежата, газопреносната мрежа, наличието на парк и околно озеленяване, зона за отдих и др.

Етажът и изложението, на който се намира продаваното жилище, също оказват известно влияние. Масовият купувач не предпочита апартамент на първия и на последния етаж, а също така и на високи етажи. Това довежда до намаляване на цената на такива имоти. Предпочитанието на изложението е много личностно, но винаги се харесват просторни, светли или както клиентите ги наричат “дишащи” жилища.

Моментното състояние на жилището - това е фактор, който не е за пренебрегване. Ако е необходим основен ремонт, цената е по-ниска. Наличните екстри като модерни технологии на мазилки, дограми, подови покрития, интересни архитектурни решения и дизайн, допринасят за значително по-висока цена.

Географските посоки на света. Има райони в страната, където се търсят жилища с точна ориентация на изложението. Например в гр. Пловдив по-слабо е търсенето на жилища, които са само южни или само западни, докато в планинските райони те са за предпочитане.

Възрастовото разпределение на населението. Места, където средната възраст на населението е много висока, цените на имотите са изключително ниски. Всяка промяна между семейните и несемейни хора също рефлектира върху търсенето на различни видове имоти, а от там и на цената им. Несемейните са склонни да се задоволят с по-малко жилище в сравнение със семейните.

Модата е важна и при недвижимите имоти, но в по-малка степен. В последно време са модерни жилища с интересни строителни и архитектурни решение или нова самостоятелна къща за постоянно живеене извън или в периферията на града. Търсенето им се увеличи, а от там и цената.

В национален мащаб влияние оказват броят на населението на даден град, селище, неговото местоположение до крупно населено място или до столицата на страната, до морето или известен курорт, жизненият стандарт на населението, икономическата и транспортната инфраструктура (настояща и бъдеща) за дадения район, и др.

При парцелите за строителство цената зависи най-вече от:

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ

Най-вярна и точна представа за пазара на имотите за даден район могат да дадат фирмите-посредници при сделки с недвижими имоти. От тях може да се получи достоверна информация за реалната стойност на жилището според неговото местоположение и моментно състояние, за да се приключи със сделката най-бързо и най-изгодно.

11.4. ЖИЛИЩАТА В БЪЛГАРИЯ

Според отчетите на Националния статистически институт в края на 2004 година жилищата в нашата страна са 3 704 798 броя. От тях 2 326 379 са в градовете.

Преобладаваща е тухлената конструкция. Най-многобройни са били двустайните жилища – 11 229 375, следвани от тристайните – 1 183 457. Изнесените данни показват, че тристайните апартаменти след няколко години ще догонят тези с по-малки квадратури.

Средно в жилище живеят по 2,09 души, като в градовете те са 2,33, а в селата – 1,69. Статистиката отчита, че на човек от населението се пада жилищна площ средно 19,54 кв.м, като в градовете тя е 17,20 кв.м, а в селата 24,99 кв.м. Най-голяма е жилищната площ на глава от население в района на София (27,07 кв.м), Перник (26,83 кв.м), Видин (25,52 кв.м). Най-малко квадратни метра на човек от населението се пада в района на Благоевград (16,92), София-столица (17,02) и Сливен (17,47). В сравнение с предходни години данните показват нарастване на средната жилищна площ.

Според данни на Националния статистически институт през 2005 г. цените на жилищата в страната са стрували средно по 738 лв./кв.м, а през 2006 г. са вече средно 846,5 лв./кв.м. (за София - 1389,80 лв./кв.м).

През последните 3 месеца преди влизането на България в Европейския съюз цените на имотите са скочили и средната пазарна цена за страната е вече 904 лв./кв.м. Към края на 2006 г. Варна изпревари София и тя остана на второ място. Апартаментите край морето стигнаха до 1418,70 лв./кв.м, а през първото тримесечие на 2007 г. средната им цена е вече 1646 лв./кв.м. На трето и четвърто място останаха Бургас и Пловдив.

За страната средната пазарна цена на жилищата през първото тримесечие на 2007 г. е 988.2 лв./кв.м (по данни на Националния статистически институт).

Очаква се до края на 2007 г. поскъпването на жилищните имоти да бъде в рамките на 10-15%, като най-голям ръст ще има при луксозните имоти. Скокът на цените ще бъде диференциран за различните сегменти на пазара заради все по-голямата роля на качеството и екстрите като критерий при избора на имоти.

Да надникнем и в съседните ни държави. Средните пазарни цените на жилищата в столиците им е доста различни. Най-скъпи са жилищата в Белград. Там цените се движат от 1000 до 1500 евро/кв.м. Следва Букурещ - около 1200 евро/кв.м, а за София – около 900 евро/кв.м.

11.5. ИНВЕСТИРАНЕТО - СИГУРЕН ИЗТОЧНИК ЗА ПЕЧАЛБА

Състоянието и функционирането на пазара за недвижими имоти е един от основните измерители за развитие на обществото, в което живеем. Този бизнес в България вече променя посоката си на движение от предприемачески към инвестиционен.

Българските инвеститори започнаха да внасят оживление в развитието на пазара на имоти. Изграждат се хотели, спацентрове, цели комплекси.

Закупуват се имоти, които се явяват сигурен, стабилен източник на печалба. Характерна особеност за момента е, че възвращаемостта на инвестицията е голяма, а рискът от понижаване на цената на дадения имот е минимален.

В България вече сключват сделки първите професионални инвеститори в недвижимите имоти, специализирани международни компании и фондове, и др. Те залагат на сигурността и спокойствието, което осигурява страната ни. При вземане на решение за покупка интересите на повечето чуждестранни инвеститори се насочват към имоти с атрактивна характеристика и местоположение.

Техните предпочитания са насочени в няколко направления.

По Черноморието и в планинските курорти се инвестира в селища от “затворен тип” или в центрове с минерални води.

Появиха се и първите проекти на сателитни селища за бъдещи жители от няколко стотин до няколко хиляди души. Инвеститорите не се притесняват от цената на големите площи земеделски земи, тъй като тя все още е значително по-ниска от тази в европейските страни.

Други закупуват и отремонтират големи промишлени помещения или строят нови такива. Тези чуждестранни инвеститори имат дългосрочна стратегия за развитие на своя бизнес в България, тъй като се стимулират от такива преференции като евтина работна ръка и по-малки строителни разходи в сравнение с Европа.

Трети, с малки инвестиционни възможности, закупуват селски имоти или апартаменти, с предпочитания за просторни жилища с голяма квадратура, с три и повече спални, на по-високите етажи, с хубави панорамни гледки. Не се притесняват от разчупените конструкции на мансардите. Тази тенденция се наблюдава в по-големите градове.

През 2006 г. е отчетено два пъти повече имотни сделки с руски граждани. Те купуват предимно луксозни имоти в централните части на големите градове и във ваканционните селища по крайбрежието. Намеренията им са след години да продадат имотите на по-високи цени или да почиват в тях.

Англичаните пък все още предпочитат старинните къщи в градове и селища във Великотърновския регион и ги купуват, за да живеят в тях, след като се пенсионират.

Според доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД) през 2005 г. България бе класирана на четвърто място по привлечени чуждестранни инвестиции сред страните от Централна и Югоизточна Европа. Преките чужди инвестиции се движат възходящо от 969 млн. долара през 2002 г., 2,8 млрд. долара през 2003 г., 3,4 млрд. през 2004 г., 3,9 млрд през 2005 г. и достигат 4 млрд. долара през 2006 г.

Експертите от британската консултанска компания Assetz са изготвили пътеводител на инвеститора, чрез който сравняват доходността от вложение в имот в 13 страни на 3 континента. В този списък е включена и България (в-к “24 часа”, 29.12.05 г). Целта е да се помогне на чуждите купувачи (най-вече на британците) в избора им на място, където да насочат парите си.

От анализа, който компанията е направила, става ясно, че 59% е общата възвращаемост за инвеститорите, купили имот в България. Тя включва доходите от наем и печалбата от нарастването на цените на имотите в страната. Такава възвращаемост е една от най-високите в света, според консултанската компания. Пред нас са само Франция, американския щат Флорида и Кипър. Зад нас остават традиционните лидери, предпочитани от британците за покупка на имот – Испания, Португалия, Италия и Гърция.

Българската агенция за инвестиции (БАИ) при откриване на изложението “Имотри експо 2006” съобщи статистически данни, които разкриват дяловото участие на пазара на имоти в икономиката ни. Делът на недвижимите имоти в чуждите инвестиции у нас през 2005 година е 10-12%. Чужденци са закупили и 37% от всички продадени жилища. Купувачите са предимно англичани и скандинавци и се ориентират най-вече към Черноморието и зимните курорти. Причините са в благоприятният климат у нас и 3-4 пъти по-ниските цени от останалите европейски страни.

През първите 6 месеца на 2006 г. в България са реализирани седем инвестиционни сделки за 155 милиона евро. Три от тях са инвестиции в шопинг центрове и хотели. За сравнение – през същия период на 2006 г. в Хърватия са реализирани сделки за 115 милиона евро, в Чехия – за 717 милиона, в Унгария – за 266 милиона, в Румъния – за 212 милиона, в Русия – за 871 милиона евро. Водач в класирането е полския пазар, където сделките са близо за 1,4 милиарда евро.

Според статистика в Националното сдружение за Недвижими имоти през цялата 2006 год. в имоти на територията на България са инвестирани около 10 милиарда евро. Близо 25% от тази сума е делът на парите от чуждестранни инвеститори.

Покупката на недвижима собственост заема все по-голям дял в преките инвестиции в България. По данни на БНБ сделките с имоти вече съставляват 40% от вложенията в страната. За първите три месеца на 2007 г. чужденци са вложили в български имоти 309,7 млн. евро, което представлява увеличение с 63% спрямо същия период на 2006 г.

Прогнозата за 2007 година е около 5,4 млрд. лв инвестиции само в строителния сектор у нас (в-к ”Труд” 01.12.06)).

Независимо от вида на строителството вече почти всички основно залагат на качеството. Клиентът започна да пита какво стойностно се предлага, едва после - колко струва. Готов е да даде по-висока цена, ако се убеди чрез доказателства (най-вече от построеното до този момент от строителя), че цената е и според качеството.

Преминава един бум, при който се продаваше почти всичко, което излиза на пазара, строено от хора без опит и идея за този бранш.

Напоследък се наблюдава тенденция за реализиране само на проекти, които наистина отговарят на изискванията на купувачите. Те вече имат правото и възможностите на свободен избор.

11.6. ИМОТНИЯТ ПАЗАР В ЕВРОПА

Пазарът на имоти в Европа продължава възходящото си развитие като почти във всички страни – членки на Европейския съюз, се наблюдава поскъпване.

Влизането на нашата страна в Европейския съюз стана повод България да бъде включена за първи път в годишния обзор на цените на жилищните имоти, изготвян от Кралския институт на лицензираните оценители в Лондон.

Според данните на тази престижна организация страната ни заема трето място по ръст на пазарните стойности на жилищата през 2006 г. (ръст 20%) сред 26 страни на Стария континент. С най-голям процент са скочили цените в Полша (33%) спрямо 2005 г., следвана от Дания (22%). Показателно в изследването е, че най-малките държави отбелязват най-значителен скок на цените.

Данните на британските анализатори се различават от наскоро публикуваната от Националния статистически институт (НСИ) статистика за цените на жилища, според която стойността на имотите у нас е скочила с 14.7% за една година. Разминаването се обяснява с факта, че НСИ прави проучванията си, като отчита цените само в областните центрове, но не и в по-малките градове.

Данни на Кралския институт на лицензираните оценители, Лондон

Страна

Ръст на цените 2005 г

Ръст на цените 2006г

Полша

28%

33%

Дания

22%

22%

България

36%

20%

Естония

55%

18%

Литва

15%

16%

Румъния

20%

19%

Гърция

8%

14%

Исландия

29%

11%

Испания

15%

10%

Великобритания

3%

..9%

Франция

10%

..7%

Унгария

4%

..6%

Чехия

-1%

..2%

Германия

0%

..0%

Португалия

2%

.-1%

Своеобразен рекорд бележи старата столица Краков, където жилищата са повишили цената си с цели 58%. Столицата на Украйна Киев в момента се смята за най-скъпият град в Източна Европа по отношение на цените на жилищните имоти. Например апартамент с три спални в новостроящия се комплекс “Триумф”, разположен в покрайнините на града с изглед към зелените хълмове и златните кубета на старите църкви, е оценен на 1 млн. долара. Строителството още не е довършено, но голяма част от предлаганите там апартаменти вече са продадени.

Най-евтиното едностайно жилище в Киев е около 100 хил. долара, а на луксозни апартаменти с площ между 100 и 300 кв.м достига до 25 000 долара на квадратен метър.

Апартамент 44 кв.м в хърватския град Дубровник, по сведение на местни медии, е продаден за 680 000 евро (15456 евро/кв.м). Според специалисти това е абсолютен рекорд за най-скъпа жилищна площ. Основната причина за високата цена е красивата гледка от прозорците му към адриатическите острови.

Данни от проучване на британската фирма Мърсър, цитирани от агенция Франс прес, сочат, че Москва е най-скъпият, а София - най-евтиният град в Европа за живот на чуждестранни граждани. За втора поредна година (2006-2007 г) Москва заема челното място, като изпреварва Лондон, който се изкачва от пето място до второ в сравнение с предходната година. Според Мърсър това се обяснява с надценяването на рублата по отношение на долара и с постоянното увеличаване на цената на жилищата.

Сравнително изследване на пазара на недвижими имоти в Европа престави Международната компания ЕРА. В анализа е включен и средния период за продажба на един имот (Информационен бюлетин на НСНИ, бр.1, 2007 г.). Най-кратък е този период в Испания – само 45 дни, следвана от Финландия – 60 дни, Ирландия и Люкембург – 85 дни. В това направление България е на едно от средните места. За да се реализира сделка на пазара у нас са необходими средно 90 дни. Така е и в Гърция, Чехия, Швеция. Следват: Франция и Великобритания – 95 дни, Белгия – 110, Австрия и Портогалия – 120, Холандия – 171. Най-дълъг е периода за покупко-продажба (повече от 6 месеца) в Германия и Швейцария – средно 195 дни.

В тези изследвания интересни са и анализите за средните площи на продаваните апартаменти. Най-голяма е продаваната площ в Швейцария – средно 110 кв.м, следвана от Португалия – 100 кв.м. Тук ние сме някъде към края на класацията със средна площ на продаваните апартаменти от 68 кв.м. След нас са само Чехия – 65 кв.м, Финландия – 63 кв.м и Франция – 60 кв.м.

При квадратурите на продаваните къщи заемаме „златната среда“ със 130 кв.м. Най-просторни са продаваните къщи в Люксембург - 180 кв.м, а най-малки са къщите в Чехия средно 110 кв.м.

11.7. ГЛОБАЛИЗАЦИЯ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР

Проучванията на една от най-големите международни консултански фирми в областта на недвижимите имоти – Jones Land LaSale показват, че се наблюдава забързан темп към глобализиране на сектора на недвижимите имоти. Инвеститорите вече преминават не само границите на отделните държави, но дори и на континентите. Статистиката показва, че 60% от трансграничните инвестиции, които за 2005 г. са били 99 милиарда долара, са реализирани между отделните континенти. Наблюдава се тенденция, че световният капитал колкото по-далеч отива, толкова по-силно се връща.

Проучванията на консултанската компания „Джонс Ланг Ласал“ показват, че инвестициите, вложени в недвижими имоти по целия свят за 2006 г., са достигнали 900 милиарда долара. Основната част – 628 милиарда долара, са вложени в бизнес имоти. Това представлява 38% увеличение в сравнение с 2005 г. и повече от два пъти надхвърля цифрата за 2003 г. В многофамилни жилищни сгради са вложени 170 милиарда долара, а 48 милиарда – в инвестиционни фондове, занимаващи се с управление на недвижими имоти.

В Европа са инвестирани най-много пари в недвижими имоти – 305 милиарда долара (най-вече във Великобритания и значително по-малко в Германия и Франция). Обемът на инвестициите в Северна и Южна Америка е 283 милиарда, като огромната част от тях са в САЩ (96%). В Азия вложенията са 94 милиарда (най-вече в Япония).

Натискът върху конкретните пазари от глобалните инвеститори се увеличава, защото те конкурират както местните така и регионалните инвеститори.

В много от страните в света са въведени публични фондове за недвижимите имоти. Това допринася за увеличаване на прозрачността и пазарната ефективност.

Според агенция Ройтерс инвестициите в европейските бизнес имоти са скочили с 20-25% през втората половина на 2005 г, след като са се покачили с 4% в първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2004 г. Инвеститорите от Европа са окуражени от силните постижения, съотнесени към риска, и положителната висока доходност.

Прогнозите са, че тази тенденция ще расте.

 Законът защитава бдящия, а не спящия.

Из Римското право

 Законът е паяжина – малките насекоми загиват в нея, а големите благополучно се промъкват.

Скитски Анахарзис

 Законът управлява хората, а разумът – закона.

Томас Фулер

Думите отлитат, а писането остава.

Из Римското право

 Да бъдеш свободен – значи да не зависиш от нищо друго, освен от Закона.

Волтер

 Всички сме роби на законите, за да живеем свободно.

Марк Тулий Цицерон

 Законите, за да бъдат пълни, трябва не само да наказват, но и да награждават.

Оливър Голдсмит

 Правото е морална власт, а дългът - морална нужда.

Готфрид Лайбниц

 Там, където свършва моралът, свършва и правото.

Из Римското право

 Този, който тъпче правото, рядко стои устойчиво на краката си.

Станислав Ленц

 Който пише законите, той ги и нарушава.

Руска поговорка

 Където справедливостта и правото са всесилни, там мечът е безсилен.

Японска поговорка

 Законите ловят мухите, а стършелите пускат.

Английска поговорка

 Където силата владее, там законът люлее.

Българска поговорка[« Назад] [Съдържание] [Напред »]
сгради покупко-продажба на имоти