Прибавяне на идеалните части към жилищната площ

Българския патент


На масовия имотен пазар при продажба на жилища от новото строителство след 1990 година в предлаганата за продажба жилищна площ строителните фирми включват и идеалните части от сградата, и терасите… Отделно към цената на апартамента те прибавят избата, гаража и останалите екстри, с което се формира една цена, в повечето случаи непосилна за клиента.

Този факт е много трудно да се обясни на чуждестранни купувачи, на българи, живеещи зад граница и на нашите съграждани, които имат друга представа за чистата жилищна площ. Например, обявява се за продажба ново жилище с площ 100 кв. м, а на на практика се оказва, че чистата площ е 70 кв. м, доста по-малка - останалата квадратура е тераса. Посещавала съм обект, обявен с квадратура 80 кв м и отговаряща за тази площ цена и намирам гарсониера 40 кв. м и тераса 40 кв.м – покрив на долния етаж. Всеки чуждестранен Купувач, като види подобна ситуация, смята че е направен опит да бъде измамен, а българският Купувач пропуска много време докато разбере, че конкретно не е излъган, а просто такава е нашата действителност.

На Запад и в по-голяма част от цивилизования свят подобно ценообразуване не съществува. Там например жилищната площ се обявена реално, избите задължително си вървят с апартамента, без да се калкулират отделно. Така беше у нас и преди 1989 г. И тогавашните жилища и сега се продават с реална чиста жилищна площ, а идеалните части, избата и терасите си вървят към апартамента, без за тях да се начисляват още средства. Прибавянето на идеалните части по време на Прехода към чистата жилищна площ си е чист български патент от новото време.

Към българският патен може да се прибави още една “екстра” - жилищата се продават в незавършен вид: на шпакловка по стените, на замазка по подовете, без кухненско и санитарно обзавеждане, електрическа инсталация - до контакт, водна инсталация – до тапа. Купуваш, приготвяш нова сума и започваш да работиш по довършване, за да влезеш да живееш. Тук не искам да се спирам за функционалността на помещенията, защото съм виждала стаи с формата на трапец, на ромб или или тесни и дълги 5-6 м с прозорец само от терасата. На моя въпрос как се обзавеждат такива помещени, строителят е отговарял кратко и ясно: ”Проблем няма. Има мебели по поръчка”.

Да погледнем в най-близкия до нас имотен пазар, този в съседна Гърция. Там в офертите се споменава единствено чистата жилищна площ и когато се отиде на оглед, изненади няма. Към това жилище има мазе, може да има тераса, които вървят заедно с жилището и идеални части от сградата, но те не са включени в квадратурата на жилището. Жилищата са функционални, завършени до ключ – облицовки, настилки, кухненски бокс с маркова бяла техника, модерно оборудвана баня, действащ санитарен възел, модерни дизайнерски решения. И конкуренция в надпревара за повече лукс и екстри (апартаментът на снимката е в Солун). И цени почти като нашите от българския патент, и т. н. Купувачът само си събува обувките и влиза да живее. И инфраструктура далеч по-качествена и достъпна от нашата, българската.

По-редно и честно би било в пазарното пространство да се фиксира чистата жилищна площ, както е по света, и веднага допълнително да се обяви към нея идеалните части от сградата и от двора (ако има такъв), квадратурата на просторната тераса, на гаража, и т. н., както и степента на завършеност на имота. И така да се оформи цената, която може да бъде по-висока, но Купувачът сам ще прецени без чувство за измама, дали да предостави исканата стойност заради допълнителниталните екстри, или не, и дали да купи незавършено жилище.

Изключение в завършеност и обзавеждане са българските имоти във ваканционните селища.