В собствено жилище или под наем

Изборът на дом стил на живот, житейска и финансова философия

В тази нестабилна икономическа обстановка в страната и в глобален аспект често клиенти търсят съвет дали да си купят жилище или да наемат. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Вземането на такова важно решение е много индивидуално.

В основата на първо място стои наличния семеен бюджет и неговото евентуално бъдещо развитие и перспективата на сейните взаимоотношения. След това трябва да се анализират някои основни фактори.

На пръв поглед в краткосрочен план определено по-изгодно излиза наемането на жилище: плаща се многократно по-малка първоначална сума в сравнение с покупката, финансовите задължения са главно в плащане на наема и консумативите, лесна смяна на местонахождението при увеличение на наема, при смяна на работното място, при нужда от свиване на личния бюджет и принуда за ползване на по-малка жилищна площ и т.н. Изобщо мобилност и бързо приспособяване към непрекъсно проненящата се и трудно предсказуема сегашна икономическа обстановка.

Възниква друг въпрос. Наемите не биха ли могли да се спестят и да се вложат в покупката на имот, особено когата цените на имотите започват да падат. Има случаи, когато за студент от друго населено място се закупува малко жилище и след завършване на образованието се продава. При добър анализ такъв семеен подход може да излезе икономически много изгоден.

Клиентите не пренебрегват и други важни фактори като тип на имота и особено местоположение и локация (близост до супермаркети, училища и детски градини, паркове), пътната инфраструктура и градският транспорт. Не е лесна задача да се определят реалните разходи за притежаването на собствен дом или за наемането на имот и се вземе решение за покупка или наем.

В практиката на западните държави се е наложило убеждението, че ако размерът на наема е по-малък от разходите за притежаване на жилище след заплащането на всички данъци и такси за поддръжка, то наемната форма е по-доброто финансово решение.Тук обаче не се отчита възможността за нарастване стойността на жилището или за увеличаване на наема.

На нашите клиенти, за да решат личностно своя проблем – наем или покупка, предлагаме следния подход, след като се ориентират за цената на покупката и цената на наема на сравними жилища в конкретния избран район. Цената на апартамента, който биха искали да купят, се разделя на годишния наем, който биха плащали за подобен имот. Като се види каква ще е вноската по ипотечния заем и колко ще струва жилището на месец, може да се прецени кой вариант – наем или на заем за покупка, е по-изгоден. Наемателите поемат също риска да не уцелят подходящия момент на пазара, когато решат да купуват. Колкото по-дълго съотношението цена-наем е в полза на клиента, толкова по–изгодно излиза наемането.

Препоръчително е потенциалните купувачи да намерят подходящия ипотечен кредит за тях, преди да са започнали да търсят жилище за покупка. Добре е да се прецени колко точно финансово бреме семейството може да понесе. Препоръчитилено е след семейния анализ преди да се вземе крайното решение, собствен дом или под наем, да се получи информация за настоящото и бъдещо развитие на имотния пазар от действащ, ползващ се с добро име професионален консултант.